Haramiler | Konular | Kitaplar

Kriptolu telefonu dinlenebilir mi?

Başbakan Erdoğan bilindiği gibi kriptolu telefon kullanıyor. Peki kriptolu telefon dinlebilir mi? Bir konuşmanın montaj mı gerçek mi olduğu nasıl anlaşılır?


Başbakan Erdoğan, 'Devletin kriptolu telefonlarını da dinlediler' açıklaması yaptı. Kriptolu telefonları dinlemek mümkün mü?

Kriptolu telefonlar sadece yasadışı dinlemelere karşı bir tedbir olarak kullanılıyor. Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) izni ve onayı olmayan kriptolu telefonlar kullanılamıyor.

Bu telefonların kod ve kripto anahtarları da BTK’da bulunduğu için yasal bir dinleme kararı bulunması durumunda kriptolu telefonlarda dinleme yapılabiliyor.


Ses telefondan GSM modülü üzerinden iletim işlemi başlamadan önce şifreleniyor. Daha sonra telefondaki GSM modülü üzerinden sinyal olarak GSM şebekesine normal iletişimdeki gibi aktarılıyor.
KRİPTOLU TELEFON NASIL DİNLENİR?

Heki kriptolu telefonu dinlemek mümkün mü?

TEK YOLU VAR

Kriptolu telefonlar, genellikle sayısal şifreleme üzerinden güvenli konuşma imkanı sağlıyor. Normal şartlarda bu güvenli hattı dışardan dinleyebilmenin tek yolu
aynı kriptolama sistemiyle kriptolanmış üçüncü bir alıcıyla bu hatta girmek.

KİM DİNLEYEBİLİR?

Bunun için de ses kaydı yapılan kişi ile ya bu teknolojiye sahip olan başkaları tarafından ya da bu teknolojiyi kendilerine sağlayanlarca dinlenmiş olabilir.

MONTAJ YAPILABİLİR Mİ?

Sayısal şifreleme kullanıldığı için bu tür kayıtlarda açık hatlara oranla montaj yapma olasılığı daha düşük. Zira her aramada yeni bir sayısal kripto kullanıldığından, bri kriptolu sesin bir başka kriptolu sesle birleştirilmesinin zorluğuna dikkat çekiliyor.


Fakat aktarılan veriler önceden farklı bir algoritma ile şifrelendiği için dinlense bile dinleme esnasında anlaşılmayan veriler elde ediliyor. Ancak bu şifrelemenin de kırılması durumunda dinleme gerçekleştirilebilir.

ÖZEL İZİNLE İTHAL EDİLİYOR

Konuşmanın her iki ucunda aynı tipte kriptolu telefon kullanılması gerekli. Kriptolu telefonların ithalatı ve üretimi özel izinle gerçekleştirilir. Kriptolu telefonların şifreleme algoritmaları güvenlik birimleriyle paylaşılmak zorunda. Yasal bir dinleme yapıldığı durumda kriptolu telefonlar dinlenilebilir.

TÜBİTAK'IN YAPTIĞI KRİPTOLU CEPLER KULLANILIYOR

Kriptolu telefonlar sadece yasadışı dinlemelere karşı tedbir açısından geliştirilmiş telefonlardır.

Genellikle üst düzeydeki devlet adamları ve kolluk kuvvetleri tarafından kullanılır.

Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen kriptolu cep telefonları Milcep-K1 ve Milcep-K2 modelleri kullanılıyor. Aselsan’ın da güvenlik güçleri için özel olarak ürettiği kriptolu telefonlar bulunuyor.

DÜNYADA NE VAR?

Dünyada iş adamlarının en yaygın şekilde kullandığı model ise Enigma marka kriptolu telefonlardır.

Bu tür telefonların tanıtım broşürlerinde de illegal dinlemelerle dinleme yapılmasının mümkün olmayacağı telefon olduğu bilgisine yer veriliyor.

TÜBİTAK : TÜRK DEVLET YETKİLİLERİN DİNLENMESİ İMKANSIZ

Kriptolu telefonları geliştiren TÜBİTAK’ta görev almış üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, vatandaşların kullandığı kriptolu telefonların dinlenebildiğini belirterek, “ancak devlet kademesinde görev alanların kriptolu telefonlarının dinlenebilmesi imkansız. Bu telefonlara ait şifreleme kodları ilgili kurumlarla paylaşılmamaktadır. Yasal dinleme de olsa bu telefonların dinlenebilmesi mümkün değildir” dedi.