Haramiler | Konular | Kitaplar

Yankesicilik-Dolandırıcılık-Kapkaçlığa Karşı Alınacak Önlemler

Otobüs, Münibüs ve dolmuslara binislerde, pazar yerlerinde, maçlarda vb. gibi yerlerde başkaları tarafından itildiğiniz anlarda elinizi cebinize götürmeyi veya çantanızı kontrol etmeyi alışkanlık haline getiriniz.
Cüzdaninizda fazla para bulundurmayiniz. Para yerine kredi karti, çek vb. ödeme araçlarini kullanmayi tercih ediniz. Para veya cüzdaninizin çekilmesi için en uygun yerlerin pantolon arka veya yan cepleri oldugunu unutmayiniz.

Bir hirsizin degerli esyalarinizla ortadan kaybolabilmesi için sadece bir saniyeye ihtiyaci vardir. (Restoranda asili duran montunuz, koltugunuzun yaninda duran çantaniz, hatta hesap öderken masaya koydugunuz çek defteriniz...)

Bankamatiklerde islem yaparken kimseye sifrenizi göstermeyiniz ve söylemeyiniz.

Kalabalik yerlerde yüksek miktarda nakit paranizin oldugunu göstermeyin..

Elinizde torba, poset, paket veya bir baska esyalar tasirken çantanizi bunlarla vücudunuzun arasinda kalacak sekilde tutunuz.

Yürürken çantanizi vücudunuza yakin tutun, çantanizin elinizden kapilmasini zorlastirmak ve elverisli bir hedef olmamak için çantanizin açilacak yerini koruyunuz, varsa tasima ucunu bileginize geçiriniz. Omuza asili çantalarda da ayni sekilde hareket ediniz.

Altin mücevherat, zincir ve kolyeler birer hedeftir. Özellikle bisiklet, motosiklet kullanan yada yaninizdan kosarak geçen hirsizlar tarafindan kolayca çekilip, çikarilacak biçimde takmamak suretiyle, yaralanmayi ve maddi kayiplari önleyebilirsiniz.

Alis-verislerinizde tanimadiginiz kisilerden almis oldugunuz çeklerin çalinti olabilecegini göz önünde bulundurarak ilgili bankaya sorunuz.

Sehirler arasi yolculuklarda tanimadiginiz kisilerden yiyecek ve içecek alirken dikkatli olunuz. Ambalajli da olsa sigara, içecek ve yiyecek maddelerinin içine uyku verici ilaçlar enjekte edilmek suretiyle uyutularak kiymetli esyalarinizin çalinabilecegini unutmayiniz.

Cami sadirvanlarinda abdest almak için veya namaz kilarken askiya astiginiz ceket veya benzeri giysilerinizin cebinde paranizi veya cüzdaninizi birakmayiniz.

Belgisiz satilan esyalarin çalinti veya kaçak olma ihtimali vardir. Bu tür mallari alirken kaynagini arastiriniz. Böyle durumlarda size mal satmak isteyen süpheli kisileri polise bildiriniz.

Yankesicilik,Dolandiricilik,Kapkaç vb. gibi olaylarla karsilastiginizda suçlularin eskali ile oto kullanilmis ise otonun plakasini Polise vakit geçirmeden aninda bildiriniz