Gerçek bal

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ?

Değerli ziyaretçilerimiz, diğer yazılarımızda da belirttiğimiz üzere bir balın doğal ve katkısız olduğunu bir tüketici olarak anlamak mümkün değildir.

Her balın (saf olduğunu düşündüğümüz) üretildiği yöreye, balın türüne, mevsim şartlarına göre kendine has tadı, kokusu,rengi ve kıvamı olur. Hatta standart ve basit tahlil yöntemleri dahi katkılı bir bal ürettiğinizde dahi “saf bal” sertifikası almanıza mani değildir. Detaylı tahlil yöntemleri ise oldukça pahalı ve her yerde yapılamadığı için ise bilimsel çalışmalar dışında tercih edilmez.

Sahte balları anlama yolları

Son günlerde alevlenen bal tartışması tüketicilerin ağzının tadını bozdu. Sağlıklı beslenme ve şifa umuduyla alınan balların sahte olma ihtimalinden dolayı kafalar karışık.

Gerçek balı ayırt etme konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek değil. Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, balda bulunan glikoz oranının hiçbir zaman dışarıdan bakıldığında anlaşılamadığını vurguluyor. Bunu ancak laboratuvar ortamında yapılacak tetkikler belirleyebiliyor. 'Ucuz etin yahnisi yavan olur.' sözü burada da geçerli. Gıda mühendisleri, ucuza satılan balda mutlaka hile olduğunun altını çiziyor.

Sahte balı anlama yöntemleri

Sahte balı gerçekten anlamak için alo 174 aramak..

Fakat yinede aşağıdaki bilgiler ön bilgi verebilir..
- Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.
- Balın kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar
- Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.
- Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor.
- Sabit kalem (kuşun kalem değil ucu ıslandığı zaman mor renk yazan) alın bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır çıkmıyorsa hakiki baldır.
- Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir... Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.

Sahte bal nasıl anlaşılır?

Türkiye’nin gündem maddelerinin başında yer alan bal konusuna Tarım TV açıklık getirdi

Tele – marketing sistemiyle satışı gerçekleştirilen balların güvenirliğiyle ilgili son dönemde çıkan haberleri sıkça izlemeye alıştık. Hatta, ünlü komedyen Beyaz bile televizyon reklamları aracılığıyla satışı gerçekleştirilen balların kalitesini sorgulayıp, mizah konusu yapmıştı. Öyle ki, şov programı için hazırladığı bal skeçleriyle hem güldürmüş, hem de kalitesiyle ilgili düşündürmüştü.

Peki, vatandaş bal alırken kime, neye güvenecek?
Televizyon ve internet reklamlarında polen hediyeli 5 kavanozu 100 liradan satılan bal ne kadar güvenilir?

Market raflarında onlarca çeşit bal kavanozunun içinden vatandaş gerçek balı nasıl seçecek?