Microsoft NSA ile işbirliği yaptı’

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) sunucularından bilgi aldığı ileri sürülen şirketlerden biri olan Microsoft’un, Obama hükümetine bilgi sunduğuna dair önemli bulgular ortaya çıktı. NSA’nın küresel casusluk programı PRISM’i ifşa eden Edward Snowden’ın sunduğu en son belgelere göre, Microsoft milyonlarca kullanıcının Skype ve Outlook gibi hizmetlerindeki yazışmalarını hükümete açtı.

Dünyanın gündemine oturan NSA skandalında ortaya çıkan en son bilgiler, yazılım devi Microsoft’un başını ağrıtacağa benziyor. Eski CIA ajanı Edward Snowden, İngiliz Guardian gazetesine sunduğu yeni bilgilerde, Microsoft’un milyonlarca kullanıcısının bilgilerine erişmesi için NSA’ya yardımcı olduğunu açıkladı.

Guardian’da dün yer alan habere göre, Microsoft, NSA’ya kullanıcıların bilgilerini koruyan sişfreleme mekanizmalarını etkisiz kılmak için yardımcı oldu.

NSA’nın hazırladığı memorandumlara göre, NSA Olutlook.com Web Chat, Hotmail e-posta hizmeti ve Skype gibi hizmetlerde kullanıcı bilgilerine ve mesajlara erişmek için gereken şifre kırıcı mekanizmayı geliştirmeyi başardı.


NSA’ya bağlı Booz Allen Hamilton şirketinde çalışırken Haziran başında gizli belgeleri yayımlamaya başlayan Snowden, Guardian’a ilettiği en son belgelerde, NSA ve Silikon Vadisi şirketleri arasındaki yakın ilişkiyi gözler önüne serdi.

Google, Facebook, Microsoft ve Yahoo! gibi teknoloji devleri, NSA ile bilgi paylaştıkları iddialarını reddetmişti.

Guardian gazetesindeki haber, Snowden henüz NSA sızıntılarına başlamadan önce kendisiyle röportaj yapan Glenn Greenwald ve Laura Poitras tarafından hazırlandı.

Haberde, ‘Microsoft’un sadece federal yetkililerle işbirliği yapıyor olmasının yanı sıra, Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin Obama hükümetiyle yakın ilişkisi olduğu’ ifade edildi. Verilen bilgide, teknoloji şirketlerinin lobi desteği verdiği hükümetle işbirliği kurduğu ancak bu ilişkiyi ‘yasal çerçeveler altında yapılan çalışmalar olarak göstermete çalıştıkları’ belirtildi.

Snowden’ın sunduğu NSA belgelerine göre, Outlook.com portalındaki yazışmaların takip edilmesini sağlayacak mekanizma, hizmet henüz sunulmadan önce geliştirildi. Microsoft ve FBI’ın, gerekli sistem için beş birlikte çalıştıkları anlaşıldı.

NSA belgelerine göre, ‘Microsoft’un sağladığı gözlem yeteneği, FBI yetkililerinin web üzerindeki gerçek zamanlı iletişimleri takip edemeyecekleri endişelerini ortadan kaldırdı.’

Web hizmetleri üzerindeki yazışmaları takip eden sistem, Outlook.com hayata geçmeden iki ay önce, 12 Aralık 2012’de ‘başarıyla test edildi’

SKYPE’A DA BULAŞTILAR
Guardian haberinde, NSA’nın ‘PRISM’ programı kapsamında diğer Micrsoft hizmetlerindeki haberleşmeleri de takip ettiği anlaşıldı.

Bu hizmetler arasında, bulut bilişim hizmeti SkyDrive ve video chat uygulaması Skype bulunuyor.

Microsoft tarafından 2011’de satın alınan Skype’ın, ‘2012’de istihbarat ajanlarıyla yapılan işbirliği sonucunda videolu görüntü ve yazışmalara erişim sunduğu’ belirtildi.

Russia Today, NSA’nın, Skype uygulaması cep telefonu veya bilgisayarda kullanıldığı zaman ‘sesli, görüntülü veya yazılı sohbetleri izleme ve dinleme imkanı bulunduğunu’ bir haberinde açıklamıştı.

Microsoft’tan en son sızıntılar hakkında resmi bir açıklama henüz gelmedi.