Çalinti Mal

MESRÛK (ÇALINTI MAL)

Az veya çok olsun başkasının malını gizlice çalmak anlamına gelen "sirkat" kökünden ism-i mef'ul. Çalınan veya çalınmış mal.

İslâm'da belirli miktarda malı, belirli yerden gizlice çalan kimseye had cezası öngörülmüştür (bk. el-Maide 5/38, "Hırsızlık" maddesi). Çalınan malda bazı özelliklerin bulunması gerekir. Bu özelliklerden ilki çalınan malın "mutlak mal olması", yani toplumda mal kabul edilen cinsten bir şey olması gerekir. Altın, gümüş, cevherler, bakır, demir gibi madenlerden yapılmış eşyalar mal kabul edilir.

Topraktan mühimmat değil, ÇALINTI MAL çıktı

11 Mayıs 2009 Pazartesi 14:52 Toplum

Hırsızlar Ergenekon operasyonuna özenince, bu görüntüler çıktı ortaya... Kazıda, çok sayıda kredi kartı, cep telefonu, cüzdan ve dizüstü bilgisayar ele geçirildi.

Bursa'da "Ergenekon" operasyonuna özenip çaldıkları eşyaları toprağa gömen zanlılar, jandarmanın operasyonuyla yakalandı. Yapılan kazıda çok sayıda kredi kartı, cep telefonu, cüzdan ve dizüstü bilgisayar ele geçirildi.

Kaparo parası ve çalıntı mal alınır mı?

Soru: Bir müşterim, alacağı malın kaparo parası olarak bir miktar para bıraktı, geri kalan parayı getirince malı alacağını söyledi.