Hırsızlık Arttı, Alarm’a Talep Patladı

Krizle hırsızlık arttı, alarm sektörü 70 milyon dolara ulaştı

Son dönemde artan hırsızlık olayları alarm kullanımını da yükseltiyor. Ekim ayından itibaren satışlarını daha fazla artıran alarm sektörünün büyüklüğü 70 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de halen kullanım oranı yüzde üçlerde olan alarm sistemleri, yeni teknolojileriyle de dikkat çekiyor. Kapalı devre kamera sistemlerine büyük ilgi gösteriliyor. Cep telefonu, PDA ve kişisel bilgisayarlar aracılığıyla mekanları uzaktan izleme imkanı veren ürünler de güvenlik sistemleri arasında yerini almaya başladı.

EKONOMİK kriz sonrası artan hırsızlık olayları konutlarda alarm kullanım oranlarını da yüklseltiyor. Ekim ayından itibaren satışlarını daha fazla artıran alarm sektörü, büyüklüğünü de 70 milyon dolara ulaştırdı. Krizden etkilenmeyen alarm sektörü devamlı büyüme trendi de gösteriyor. Yeni konutların yüzde 80’inde soygun, yangın ve gaz detektörü kullanılıyor. Türkiye’de halen kullanım oranı yüzde üçlerde olan alarm sistemleri, yeni teknolojileriyle de dikkat çekiyor.

||| ALARM TALEBİNDE ARTIŞ

Alarm sistemleri şirketi Pronet’in Genel Müdürü Metin Kastro, krizin etkilerinin sosyal anlamda henüz tam ortaya çıkmadığını belirterek, ağırlıklı olarak ocak-şubat aylarından itibaren toplum olarak daha fazla sıkıntı yaşanacağını ve bunun da alarma talebi artırabileceğini kaydetti. Türkiye’deki güvenlik pazarının büyüklüğünün yaklaşık 70 milyon dolar olduğunu dile getiren Kastro, “Sektör devamlı bir büyüme trendi içinde. Kriz döneminde de bu trend devam eder. Krizler de her zaman güvenliğe olan ihtiyacı artırır” dedi.

Krizin hırsızlıkları artırdığı yönünde ellerinde veri olmasa da deneyimlerinin bunun doğru olduğunu gösterdiğini ifade eden Kastro, “Yurtdışında temasta olduğumuz benzer şirketlerin de tespitleri bu yönde. Benim görüşüm ve gözlemim, bu tür eylemlerin gerileyen ekonomik imkanlarla doğrudan ilişkili olduğu yönünde. Bunun sonucu olarak özellikle ev ve küçük işyerlerine yönelik güvenlik sistemlerine talep artar” diye konuştu.

Kastro, bireysel kullanıcıların elektronik güvenlik sistemlerine olan taleplerinin yıllardır sürekli arttığını kaydederek, şunları söyledi: “Bireysel kullanıcılar, yaşam alanlarında güven içinde olmak için öncelikle güvenlik sistemlerini tercih ediyor. Kurumsal alanda ise en fazla tercih edilen çözümlerimiz alarm sistemleriyle entegre edilmiş kapalı devre kamera ve dijital kayıt sistemleri ve kartlı geçiş sistemleri olarak sıralanıyor.”

||| FİYATI 100 YTL’DEN BAŞLIYOR

Konutlara alarm taktırmanın maliyeti 100 YTL’den başlıyor, binlerce YTL’ye kadar çıkıyor. Desi Alarm’ın Ortağı Abdullah Narlı da, alarm kurdurulması düşünülen konutların önceden profesyonel bir ekip tarafından incelenmesini ve ihtiyaçların iyi belirlenmesini öneriyor. Apartman gibi yerlerde özellikle ikinci kat ve üzerinde bulunan dairelerde yaşanan hırsızlık olaylarının yüzde 95’inden fazlası kapıdan olduğunu belirten Narlı, şöyle konuştu: “118 YTL’lik kablosuz kapı açılma dedektörü olan bir alarm sistemi bu tip daireler için yeterli. Önemli olan ihtiyaçların ve bunları karşılayabilecek sistemlerin düzgün bir şekilde belirlenmesi.”

||| Uzaktan izlemeyi sağlayan sistemlere ilgi arttı

ALARM sistemlerinde yeni trendler de bulunuyor. Kapalı devre kamera sistemlerine büyük ilgi gösteriliyor. Cep telefonu, PDA ve kişisel bilgisayarlar aracılığıyla mekanları uzaktan izleme imkanı veren ürünler de güvenlik sistemleri arasında yerini almaya başladı. Pronet Genel Müdürü Metin Kastro, uzaktan izleme imkanı veren sistemlerin çok ilgi gördüğünü belirterek, şunları söyledi: “Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve güvenlik sektörü de bu yenilikleri bünyesine adapte ediyor. Güvenlik uygulamalarında teknoloji giderek bilgi işlem ağları üzerinden uygulamalara doğru kaymaya başladı. Böylece tüm cihazlar dünyanın neresinde olursa olsun izlenebilir ve takip edilebilir duruma geliyor. Kamera sistemleri sadece gördüklerini kaydeden sistemler olmanın ötesinde, gördüklerini analiz edip operatörü şüpheli, tehlikeli bir durumda uyaran yazılımları üzerlerinde barındırmaya başladılar. Erişim kontrol sistemlerinde biyometrik uygulamalar da giderek yaygınlaşıyor. Parmak izi, iris tarama, el tarama, yüz tanıma gibi sistemlerin gelecekte daha fazla kullanılacağını söyleyebiliriz.”

||| Alarm sistemi seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Kullanılan ekipmanların uluslararası elektronik standartlarına uygun olup olmadığını kontrol edin.

Donanımın yedek parça ve yetkili servis garantisi bulunduğundan emin olun.

Kullanılacak dedektörlere uzman bir danışman ile birlikte karar verin. Bu şekilde güvenlik sisteminizden alacağınız verimi en yüksek seviyeye çıkarır ve yanlış alarm riskini minimize edersiniz.

Dedektörlerin montajının, güvenlik sistem montajı konusunda bilgili ve deneyimli ekipler tarafından yapılmasını sağlayın.

Kullandığınız alarm sisteminin bütün özelliklerini size öğretecek, eğitimi ciddiye alan şirketleri tercih edin.

Evinize kurdurduğunuz alarm sisteminin bir alarm haber alma merkezlerine bağlı olduğundan emin olun.

Kaynak : Hürriyet Emlak / Hanife BAŞ

Etiketler:
Abdullah Narlı, ALARM, alarm fiyatı, alarm FİYATI 100 YTL’DEN BAŞLIYOR, alarm fiyatları, alarm sektörü 70 milyon dolara ulaştı, Alarm sistemi seçerken dikkat edilmesi gerekenler, alarm sistemleri, Alarm sistemleri şirketi Pronet, ALARM sistemlerinde yeni trendler, ALARM TALEBİNDE ARTIŞ, Alarm'a Talep Patladı, Desi Alarm, Desi Alarm’ın Ortağı, Desi Alarm’ın Ortağı Abdullah Narlı, EKONOMİK kriz sonrası, el tarama, Hırsızlık Arttı, iris tarama, kamera sistemleri, Kapalı devre kamera sistemleri, Krizle hırsızlık arttı, Metin Kastro, Parmak izi, Pronet, Uzaktan izlemeyi sağlayan sistemlere ilgi arttı, yüz tanıma sistemleri