Haramiler | Konular | Kitaplar

Kimlik hırsızlığı nedir?

Kimlik hırsızlığı (identity theft), bir başkasına ait kişisel bilgilerin yetkisiz olarak kullanılması suretiyle işlenen dolandırıcılık yöntemidir. Kredi kartı ve internet bankacılığı bilgileri, şifre ve parolalarınız, elektronik posta, MSN sohbet programı parolalarınız ve diğer önemli kişisel bilgilerinizin bir başkası tarafından çıkar sağlamak amacıyla kullanıldığı bir dolandırıcılık türüdür. Kimlik Hırsızlığının Zararları Nelerdir? Her gün onlarca internet sitesine giriyor, onlarca elektronik posta okuyoruz.

Kredi kartı ile internet üzerinde alışveriş yapıyor ve bu alışverişlerin dökümünü elektronik posta adresimizden okuyoruz. İnternet bankacılığını ve kredi kartlarmızı(vısa,mastercard,paybal) kullanarak havale ve EFT işlemleri yapıyoruz. Telefon görüşmelerimizin fatura bilgileri ve yine döküm bilgilerini internetten takip ediyoruz. Sohbet programlarında arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Kişisel bilgilerin yanı sıra kurumsal bilgilerimizi de internet ortamında aktif olarak kullanıyoruz. Ticari yazışmalarımızın çoğunu yine internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. İnternetin sağladığı bütün bu faydalı işlemler hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Peki bu kolaylıklar hayatımızı karartan bir kâbusa dönüşebilir mi? Eğer anlattığımız işlemleri yaparken kullandığımız kişisel bilgilerimizi üçüncü şahısların eline geçer ve art niyetli olarak kullanılırlarsa “evet”. Dolandırıcılar kişisel bilgilerinizi ele geçirerek neler yapabilirler?

• Size ait kredi kartı ile alışveriş yapabilir. Banka bilgilerinizi kullanarak EFT, Havale işlemleri yapabilir. Bu işlemleri sizin hesabınızdaki bakiyeyi kullanarak yaptıkları gibi, hesabınızı para aktarma işlemleri için de kullanabilirler. •Nüfus bilgileriniz, annenizin kızlık soyadı gibi bilgilere erişerek sizin adınıza yeni banka hesapları açabilirler hatta şirket bile kurabilirler.

• Facebook ve MSN Sohbet programında kullanıcı adı ve parolalarını ele geçiren şahıslar sizin adınıza arkadaşlarınızdan para, cep telefonu kontörü talep edebilir.

• İnternette kullandığınız diğer kullanıcı adı ve parola bilgilerini ele geçirerek özel hayatınızı ilgilendiren diğer bilgilere erişebilir hatta bununla size şantaj bile yapabilir.

• Elektronik postalarınızı takip edebilir, ticari yazışmalarını manipüle ederek çıkar sağlayabilir. Kimlik Hırsızlığı Yöntemleri Nelerdir? Dolandırıcıların günümüzde en sık kullandığı yöntemler Yemleme(Phishing-fişing diye okunur) ve casus programlardır (keylogger,spyware). Bu yöntemlerin yanında sistemlere yetkisiz erişme, sosyal mühendislik, ATM dolandırıcılığı gibi yöntemler de kullanılır.

• Phishing: Bu yöntemde dolandırıcılar banka, kredi kartı bilgilerinizi güncellemeniz için size sahte elektronik posta göndererek (fake mail) kendi yaptıkları sahte siteye (spoof site) girmenizi isterler. Size gelen elektronik postanın gerçek kuruluştan geldiğini göstermek için kuruluşa ait logo ve diğer bilgileri kullanırlar.

• Zararlı İçerikli siteler: Zararlı siteler (malicious site) web tarayıcın exploitleri, zararlı javascript kodları ve ActiveX içerir. Bu siteler kullanıcıların bilgisayarına keylogger, Truva atı ve diğer casus programları yüklemek için zararlı programların adlarını kullanıcının dikkatini çekmek için değiştiririler. Örneğin sexygirl.exe, freemoney.exe gibi isimler vererek kullanıcıların dosyaları bilgisayarlarına indirip çalıştırmalarını sağlarlar. Kimlik Hırsızlığına Karşı Koruma İpuçları Nelerdir?

• Sosyal güvenlik numaranız koruyun. Asla internet ve dışarı vermek sizin kontrolleri basılı yoktur. Eğer sağlık planı üyelik numarası olarak, sosyal güvenlik numarası kullandığı farklı bir numara ile yerine isteyin.

• Phishing e-postalar için güz etmeyin. Bu e-postaları yasal işletmeler, gelen bankalar gibi görünen, kredi kartı şirketleri veya eBay. Size kredi kartı bilgilerinizi veya sosyal güvenlik numarası ile hesabınızdaki bilgilerin doğru cevap isteyin. Eğer, telefon kurumu meşru olabilir, düşünmek ve doğrulayın. E-posta veya tıklatın herhangi bir bağlantıları cevap vermeyin.

• Evinizdeki bilgisayarınızda kişisel bilgilerinizi koruyun. En az sekiz karakter kullanın parolaları ve harf, rakam ve sembolleri bir arada. Emin güvenlik duvarı ve virüs ve casus ware koruma yazılımı etkin olduğundan emin olun güncel olmaktır.

• Ne zaman online alışveriş vardır, kredi kartı bilgilerinizi girmeden önce web sitesinde gizlilik ilkesini okumak için bir dakikanızı ayırın. Yoksa gizlilik politikası, alışveriş başka gönderilirse. , Yalnızca https ile başlayan bir web adresi var güvenli sitelerde ödeme bilgilerinizi girin ve tarayıcı ekranın alt köşesinde bir asma kilit sembolü olur.

• Geldikleri anda banka tablolar ve kredi kartı faturalarını kontrol edin. Eğer, hemen mali kurum başvurun tabloların almazsınız. Kimlik hırsızları nerede beyanı teslim edilir yakalanan önlemek için adres değişecektir.

• Kredi raporları kontrol edin ve kredi geçmişiniz monitör. Bir ücretsiz kredi her yıl her üç ulusal kredi bürolarının gelen rapor alabilirsiniz. Farklı bir makam her dört ay kredi izlemek için bir rapor sipariş edebilirsiniz.

Konular