Türkiye`nin sağlıktaki yolsuzluk mücadelesine ab`den tam not

Sağlıktaki yolsuzlukların üzerine giden Türkiye Avrupa Birliği`nden tam not aldı. Avrupa Sağlıkta Yolsuzluk ve Dolandırıcılıkla Mücadele Ağı(EHFCN) Başkanı Paul Vincke, Sağlık Bakanlığı`nı ziyaret ederek yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Basına kapalı gerçekleşen ziyarette Vincke, Teftiş Kurulu Başkanlığı`nın Denetim Rehberi Elkitabı ile yapılan denetimlerin başarısını övdü. Ayrıca yolsuzluğa karşı kültür oluşturulması ve mücadelenin kesintisiz sürmesi de istendi. AB heyeti sınır ötesi sağlık yolsuzlukları ve internet üzerinden ilaç satışlarının denetim altına alınması için işbirliği önerdi.

39 milyon YTL`lik ödemenin 16 milyonu haksız

Emniyet güçlerinin üst üste yaptığı hastane, eczane ve doktor operasyonları sağlıktaki yolsuzlukları gün yüzüne çıkarıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı`nın yaptığı birbirinden bağımsız denetimler de sektörde oluşturulan yolsuzluk çarkının kırılmasında önemli rol oynuyor. SGK rakamlarına göre bir aylık denetimlerde özel sağlık kuruluşlarına yapılan 39 milyon YTL`lik ödemenin 16 milyonunun yersiz olduğu tespit edildi. Buna göre kurum, doğum faturalarına 10 katından fazla ödeme yapmış. Sağlık karneleri üzerinden yapılan usulsüzlüklere ise polisle birlikte yapılan operasyonlar nokta koyuyor. Emniyetin operasyonlarda istihbarat bilgilerini veren Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı`nın çalışmaları Avrupa`dan da takdir gördü. 60 başmüfettiş, 84 müfettiş ve 46 müfettiş yardımcısı olmak üzere 190 kişilik ekiple çalışan kurulun, reçete ve ilaç yolsuzluğuna karşı verdiği mücadele övgüye layık görüldü.

Görüşmenin perde arkasını CİHAN`a değerlendiren Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Muhammet Gedik, geçen yıl 811 soruşturma yaptıklarını, 825`ini ise valiliklere gönderdiklerini belirtti. Sağlıkta Dönüşüm Programı`na paralel olarak denetimlerin arttırıldığına dikkat çeken Gedik, EHFCN`ye üye olduklarını ve ortak çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Ülkelere göre yolsuzluk göstergelerinin belirlenerek ortak bir yolsuzluk tanımı oluşturulduğunu aktaran Gedik, `Denetim Rehberi Elkitabı hazırladık. Bu kitaplarla müfettiş yardımcılarını 6 aylık eğitime alarak yolsuzluklara karşı yapılacak soruşturmaları pratikleştirdik. Yapılan çalışmaların sağlık alanındaki yolsuzlukları belirgin şekilde azalttığını gördük.` diye konuştu.

Gedik, AB heyetinin yaptığı ziyaretin Türkiye`nin sağlıktaki yolsuzluğu bitirme çalışmalarına memnuniyeti yansıttığını dile getirdi.

(CİHAN)