İlaç sahtekarlığı bitiyor!

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, 1 Temmuzdan itibaren piyasada ``karekod``lu ürünler bulunmaya başlayacağını söyledi.

Uygulamanın başında bu ürünlerden yoğun miktarda bulunmasını beklemediklerini ifade eden Tokaç, ``1 Ekime kadar karekodsuz ilaçların üretimi devam edebilecek. Ama 1 Ekimden sonra artık karekod bulunmayan ilaçlar üretilemeyecek. Bu tarihten önce üretilen ürünler ise karekodlu ilaçlarla birlikte 1 Ocak 2010`a kadar piyasada bulunabilecek`` diye konuştu.

Sistemin ``Girişte kayıt, çıkışta kontrol`` şeklinde işleyeceğini belirten Tokaç, uygulamaya ilerde depoların da dahil edilmesinin planlandığını bildirdi.

Karekod sayesinde, kimliklendirilen ilaçların eczanelerden satış sırasında anında tespit edilebileceğini anlatan Tokaç, reçetenin Sosyal Güvenlik Kurumunun sisteminde kesinleşmesinin ardından ürünün ilaç takip sisteminden düşeceğini belirtti.

İlaç sanayinin sistem için gerekli hazırlıkları yaptığını, eczanelerin büyük çoğunluğunda da yazılım bulunduğunu ifade eden Tokaç, ``Sistemin uygulamaya geçmesi için basit bir güncelleme gerekiyor. Çok büyük bir altyapıya ihtiyaç yok`` dedi.

-SİSTEMİN YARARLARI-

Tokaç`ın verdiği bilgiye göre, İlaç Takip Sistemi`nin getireceği yararlar şunlar:

-Sahte ilaç, kupür ve miadı dolan ilaçların piyasaya sürülmesi önlenecek.

-İlaçların eczanelerin rafında miadının dolması önlenecek. Sistem başladığında ilaçların kaydedilmesi zorunluluğu olmayacak. Sadece satış yapılırken kontrol etme zorunluluğu getirilecek. Ancak Sağlık Bakanlığı, eczacılara girişte ilaçların kaydedilmesini önerecek. Böylece stok ve miat kontrolü yapılabilecek.

-Son zamanlarda eczane soygunlarında büyük artış yaşanıyor. Sistem, çalıntı ilaçların piyasaya sürülmesini de önleyecek.

-Sistemin en önemli faydalarından birisi de ilaç güvenliğini öngörmesi. Vatandaşın elindeki ilaçların da iadesini gerektiren birinci derece ilaç geri çekmeleri artık daha sağlıklı yapılabilecek.